Stadsmuseum Rhenen

Exposities


Momenteel zijn we druk aan de slag voor twee nieuwe exposities die na de zomer actueel zijn in het museum.


Expo
'Coronamonsters'

Vanaf 1 april ziet publiek allerlei Coronamonsters op de tuinhekken van Stadsmuseum Rhenen. Geschilderd door kinderen uit Rhenen. Hoe ziet een Coronamonster er uit? Heeft het enge tanden? Spuugt het als een draak? De schilderijen laten zien wat er in het hart en hoofd van kinderen tussen de 8 en 11 jaar leeft. Hun Corona-monsters zijn kleurrijk en vol fantasie. De schilderijen – gedrukt op vinyl – blijven hangen totdat het museum weer open kan. Veel mensen uit Rhenen maken deze tijden een ommetje, en lopen langs het museum met een ijsje in de hand. Ook fietsers passeren vaak het museum en de tuin. Die hebben nu buiten iets extra’s te zien!

Met veel plezier hebben we het ontwerp en realisatie hiervoor verzorgd. 


Expo
'Het Raadsel van de Rijnpoort'

Met veel plezier hebben we het ontwerp en communicatie voor de nieuwe expositie 'Het Raadsel van de Rijnpoort' in Rhenen verzorgd. Nieuwsgierig? In 2021 is de expositie te zien. Een tipje van de sluier:

 

‘Het Raadsel van de Rijnpoort. Een meesterwerk ontrafeld’ heet de nieuwe expositie in Stadsmuseum Rhenen. Alles draait om het schilderij Gezicht op de Rijnpoort te Rhenen uit circa 1838, dat het museum zomer 2020 in bruikleen kreeg.

Tal van raadsels en bijzondere verhalen kleven aan dit laatste portret van de middeleeuwse stadspoort, geschilderd voordat die in 1841 onder de slopershamer ging. De tentoonstelling gaat in op de verwerving – een heus detectiveverhaal – en biedt tal van ‘eyeopeners’.  

Zag Rhenen er echt zo uit in 1838? Wat had de Rijnpoort voor functie? Wat zit er achter die geheimzinnige muurtjes? Wiens wasgoed wappert aan de lijn? Bezoekers leren zo het Rhenen van toen én nu beter kennen. Bovendien kunnen ze in Stadsmuseum Rhenen ‘live’ de restauratie van het schilderij bijwonen.


Expo:
'Jong en bevrijd'
en
'Oorlog in de provincie'

Grafische Kamer maakte de affiches voor deze exposities.


Expo:
14 opmerkelijke vrouwen uit Rhenen

Een verhaal over 14 opmerkelijke vrouwen uit Rhenen door de tijd heen. Een iris als unieke waarde voor elke vrouw. Een mooie metafoor voor een tijdlijn die zowel 2-dimensionaal als 3-dimensionaal herkenbaar is. De volgende formule is bedacht om de informatie te bundelen in de ruimte: In de expositie heeft elke vrouw één ruimtelijk informatie-paneel in een eigen iris-kleur. De voet van het paneel is een partje van de iris zoals deze herkenbaar is in het affiche. De gekleurde zijde is steeds de objectzijde: de zijde met waardevolle objecten behorend bij de vrouw. De witte zijde is de informatiezijde over het leven van de betreffende vrouw, met leuke zoekelementen voor kinderen.

De expositie was verlengd t/m 5 september 2020.