Stadsmuseum Rhenen

Exposities


Expo 'Jan van Goyen, Gezicht op Rhenen, 1649'
en campagne 'Gun Rhenen een groots gezicht'

Afgelopen periode zijn we druk geweest met een breed scala aan ontwerpen voor de expositie 'Jan van Goyen, Gezicht op Rhenen, 1649' en de campagne 'Gun Rhenen een groots gezicht':

Stadsmuseum Rhenen krijgt zeventiende-eeuwse topkunst in huis
Rhenen heeft een primeur. Vanaf 13 november 2021 toont Stadsmuseum Rhenen een schilderij van Jan van Goyen aan het publiek: ‘Gezicht op Rhenen vanuit het zuidwesten’ uit 1649. Het komt uit een Duitse privé collectie, en was nog nooit eerder in Nederland.
De kunstenaar, die in één een adem genoemd wordt met meesters als Rembrandt, Aelbert Cuyp, Jacob van Ruisdael en Johannes Vermeer, trakteert de kijker op een portret van Rhenen in volle glorie. Van over de Rijn zie je de stad - stuwwal, stadsmuren, molens, torens, Koningshuis en Cunerakerk - tot voorbij de Grebbeberg. 
De Van Goyen krijgt een ereplek in een speciale presentatie. Museumbezoekers kunnen tot eind december 2022 van het topstuk genieten.

Foto: © Stadsmuseum Rhenen

Grafische Kamer heeft uiteenlopende communicatiemiddelen hiervoor ontworpen, denk aan een begunstigersbrochure; een kaarten-serie met details van het topwerk; flyers, advertenties en affiches; uitnodigingen.

Ook de omgeving van het museum hebben we verrijkt met diverse ontwerpen op zichtlocaties om belangstelling te wekken voor dit project en bezoekers naar het museum te begeleiden.

In Stadsmuseum Rhenen hebben we de expositieruimte ontworpen en ook de informatievoorziening vormgegeven.

Benieuwd? Van harte welkom om te komen kijken!


Expo
'Coronamonsters'

Allerlei Coronamonsters waren deze zomer te bewonderen op de tuinhekken van Stadsmuseum Rhenen. Geschilderd door kinderen uit Rhenen. Hoe ziet een Coronamonster er uit? Heeft het enge tanden? Spuugt het als een draak? De schilderijen laten zien wat er in het hart en hoofd van kinderen tussen de 8 en 11 jaar leeft. Hun Corona-monsters zijn kleurrijk en vol fantasie. De schilderijen – gedrukt op vinyl – bleven hangen totdat het museum weer open kon.
Met veel plezier hebben we het ontwerp en realisatie hiervoor verzorgd. 


Expo
'Het Raadsel van de Rijnpoort'

Met veel plezier hebben we het ontwerp en communicatie voor de nieuwe expositie 'Het Raadsel van de Rijnpoort' in Rhenen verzorgd. Vanwege de tijdelijke sluiting van het museum vanwege Covid-19 is de expositie verlengd en te zien t/m 17 oktober 2021. Een tipje van de sluier:

 

‘Het Raadsel van de Rijnpoort. Een meesterwerk ontrafeld’ heet de nieuwe expositie in Stadsmuseum Rhenen. Alles draait om het schilderij Gezicht op de Rijnpoort te Rhenen uit circa 1838, dat het museum in bruikleen kreeg.

Tal van raadsels en bijzondere verhalen kleven aan dit laatste portret van de middeleeuwse stadspoort, geschilderd voordat die in 1841 onder de slopershamer ging. De tentoonstelling gaat in op de verwerving – een heus detectiveverhaal – en biedt tal van ‘eyeopeners’.  

Zag Rhenen er echt zo uit in 1838? Wat had de Rijnpoort voor functie? Wat zit er achter die geheimzinnige muurtjes? Wiens wasgoed wappert aan de lijn? Bezoekers leren zo het Rhenen van toen én nu beter kennen. Bovendien kunnen ze in Stadsmuseum Rhenen ‘live’ de restauratie van het schilderij bijwonen.


Expo:
'Jong en bevrijd'
en
'Oorlog in de provincie'

Grafische Kamer maakte de affiches voor deze exposities.


Expo:
14 opmerkelijke vrouwen uit Rhenen

Een verhaal over 14 opmerkelijke vrouwen uit Rhenen door de tijd heen. Een iris als unieke waarde voor elke vrouw. Een mooie metafoor voor een tijdlijn die zowel 2-dimensionaal als 3-dimensionaal herkenbaar is. De volgende formule is bedacht om de informatie te bundelen in de ruimte: In de expositie heeft elke vrouw één ruimtelijk informatie-paneel in een eigen iris-kleur. De voet van het paneel is een partje van de iris zoals deze herkenbaar is in het affiche. De gekleurde zijde is steeds de objectzijde: de zijde met waardevolle objecten behorend bij de vrouw. De witte zijde is de informatiezijde over het leven van de betreffende vrouw, met leuke zoekelementen voor kinderen.

De expositie was verlengd t/m 5 september.

Maak jouw eigen website met JouwWeb